روشهای ذخیرهسازی اطلاعات برای کسبوکار
انتخاب بهترین روش ذخیرهسازی اطلاعات یکی از مهمترین مسائل در یک شرکت است که باید به آن رسیدگی کرد. این دادهها بیش از اطلاعات صرف هستند. امروزه سازمانها تصمیمات بحرانی در مورد تجارتشان را با تکیه بر اطلاعات اختصاصی که در دست دارند، میگیرند و از الگوریتمهای قدرتمندی استفاده میکنند تا بینشهای ارزشمندی را از دادههای بدون ساختار جمعآوری شده از مشتریان، محققان و رقبا استخراج کنند. تعیین مکانی برای ذخیرهی این دادهها میتواند چالشی دلهرهآور باشد. شرکتها باید مزایای روشهای فضای داخلی (on-premises) در مقابل خارجی (off-premises) و گزینههای مختلف مبتنی بر فضای ابری را بسنجند تا بتوانند برای ذخیرهی اطلاعات، بهترین تصمیم را اتخاذ کنند.
ذخیرهسازی اطلاعات چیست؟
شرکتها، دادهها را از منابع مختلفی جمعآوری میکنند و تواناییشان در این کار تنها به لطف روز افزون دستگاههای اینترنت اشیاء و برنامههای رسانههای اجتماعی است. تمام این اطلاعات باید به طریقی ذخیره شوند که از امنیت و دسترسپذیری برخوردار باشند.
ذخیرهسازی اطلاعات به تمام راههایی اشاره دارد که رسانه فیزیکی برای ضبط از آنها استفاده میکند تا اطلاعات خوانده شده توسط سیستم محاسباتی را حفظ کند تا در زمان نیاز بتوان آنها را بازیابی کرد. فناوری ذخیرهسازی به طور قابل ملاحظهای در طول تاریخچه کامپیوتر تغییر کرده است و دامنهاش از طبلههای مغناطیسی بزرگ رایانههایی به اندازهی اتاق تا آخرین نوآوریها در درایو حالت جامد گسترده است.
چرا ذخیرهسازی اطلاعات مهم است؟
اطلاعات نقشی حیاتی در روش تصمیمگیری شرکتهای مدرن در رابطه با کسبوکار، ارتباط با مشتریان و توسعهی تولیدات و سرویسهای جدید دارند. با این حال این شرکتها به منظور استفاده از تمام دادهها، نیاز دارند تا روشی را برای ذخیرهسازی اتخاذ کنند که مدیریت و دسترسپذیری به راحتی امکانپذیر باشد. همچنین باید مطمئن باشند که روش ذخیرهسازی شان در برابر حملات سایبری محافظت میشود و در صورت خرابی سیستم، دادهها گم نمیشوند، آسیب نمیبینند یا دسترسی به آنها غیرممکن نمیشود.
سیستمهای ذخیرهسازی اطلاعات این شرکتها میتواند تعدادی از دستگاهها یا واحدهای ذخیرهسازی اطلاعات را ادغام کند. ولی هر راهحلی که اتخاذ شود لازم است تا با نیازها و تواناییهای شبکهی کامپیوتری سازمان همتراز شود.
۳ مدل ذخیرهسازی کداماند؟
مدل فضای داخلی (on-premises)
این روش را میتوان به عنوان روش ذخیرهسازی اصلی در نظر گرفت. در این روش معمولاً سرورها متعلق به خود سازماناند و توسط خود سازمان هم مدیریت میشوند. برای شرکتهای بزرگتر به راحتی میتوان این سرورها را در یک مرکز داده خصوصی قرار داد ولی در بیشتر موارد سرورها شامل یک مشت ماشین هستند که در یک دفتر اختصاصی واقع شدهاند.
به هر شکل، مفهوم روش فضای داخلی این است که مالک دادهها تمام مسئولیت ساخت و نظارت بر زیرساخت IT ذخیرهکننده را به عهده دارد. این نحوهی استقرار به شرکت این قابلیت را میدهد که با هزینهای ناچیز برای مدیریت هر جنبه، بر روی شبکه و دادهها کنترل خوبی داشته باشد.
در این روش باید تجهیزات قدیمی جایگزین، نرمافزارها بهروزرسانی و پروتکلهای دسترسی به دقت تنظیم شوند. برای بیشتر شرکتها، کنترل کامل بر روی داده و ساختار شبکه نسبت به هزینههای سنگین تنظیم و بهکارگیری روش فضای داخلی صرف ندارد.
اشتراک فضا (colocation)
بیشتر سازمانها ذخیرهی اطلاعات توسط تجهیزاتی که متعلق و تحت کنترل خودشان است را میپسندند با این حال نمیخواهند که درگیر مسئلهی مدیریت تجهیزات شوند. برقرسانی و آمادهسازی دستگاههای خنککنندهی مورد نیاز کار سختی است و پیادهسازی سرویسها و ویژگیهای جدید در زیرساخت IT اگر به صورت داخلی انجام شود، میتواند چالش برانگیز و زمانبر باشد.
با تجهیزات اشتراک فضای خارجی توسط یک مرکز داده، شرکتها در حالی که کنترل کامل بر روی دادههایشان را دارند، میتوانند از مزایا و سرویسهای تطبیقپذیر آن مرکز داده نیز استفاده کنند. مشتریان اشتراک فضا به جای درگیر شدن با هزینههای مختلف عملیاتی، از لیست قیمتگذاریها برای برق و خنکسازی استفاده میکنند. گزینههای ارتباط با مراکز داده به آنها اجازه میدهد که ویژگیهای جدید را به آسانی در زیرساخت شبکهشان اعمال کنند در حالی که امنیت قوی و پروتکلهای پذیرفته شدهی محیط مرکز داده حفاظتهایی را منظور میکند که پیادهسازیشان توسط خود سازمان میتواند سختتر باشد.
ذخیرهسازی ابری (cloud storage)
برای بیشتر شرکتهای کوچک و متوسط، سرمایهگذاری بر روی سختافزارهای گران قیمت ذخیرهسازی اطلاعات معنی و مفهومی ندارد. انتقال تمام گردشهای اطلاعات به یک ارائه دهندهی عمومی فضای ابری چه به روش برداشت و جابهجایی (lift and shift) یا یک انتقال بخصوصتر، میتواند تطبیقپذیری و منافع فوقالعادهی دیگری ارائه دهد.
روشهای فضای ابری عمومی معمولاً قابلیت توسعه دارند و به آسانی میتوان فضای بیشتر یا منابع محاسباتی مورد نیاز را تدارک دید. همچنین دسترسی ساده به فضای ابری، امکان استفاده از دادهها را تقریباً در هر مکانی برای کارمندان فراهم میکند که منفعت بزرگی برای شرکتهایی است که نیروی کار از راه دور دارند. معماری فضای ابری عمومی به گونهای است که به استراتژیهای عصر کامپیوتر مورد استفاده توسط شرکتها در بازار اینترنت اشیاء قدرت میدهد و به آنها کمک میکند تا دسترسی به شبکه را در محدودههایی که دسترسپذیری سختی دارند و از پوشیدگی کمی برخوردارند، توسعه دهند.
با این حال روشهای ذخیرهسازی ابری بدون عیب نیستند. با اینکه فضاهای ابری عمومی از امنیت جدی برخوردارند، ماهیت آشکار محیط، حفاظت از اطلاعات حساس را در برابر دسترسیهای غیرمجاز سخت میکند. برای شرکتهایی که نمیتوانند متحمل این ریسک شوند، آرایش فضای ابری خصوصی اجرا شده از طریق یک زیرساخت مجازی، سطح بهتری از امنیت را ارائه میدهد؛ بخصوص زمانی که با پروتکلهای رمزگذاری شده همراه باشد.
فضای ابری خصوصی از بسیاری جهات شبیه اشتراک فضا (colocation) است تنها با این تفاوت که سختافزاری در آن دخیل نیست. سرورهای مجازی میتوانند تمام مزایای تجهیزات فیزیکی را با قابلیت نگهداری آسانتر عرضه کنند. روشهای جدید معماری شبکه مانند هیبرید و فضاهای ابری چندگانه میتوانند دادههای حساس را در فضای ابری خصوصی امنی نگهداری کنند و در همان حال از قدرت محاسباتی سرویسهای فضای ابری عمومی بهره ببرند.
۴ وسیله ذخیرهسازی کداماند؟
وقتی صحبت از ذخیرهسازی فیزیکی اطلاعات میشود، تنها چند نوع وسیلهی مختلف جهت استفادهی سازمانها وجود دارد. هر وسیله به لحاظ قابلیت اطمینان و عملکرد از مزایا و معایب متفاوتی برخوردارند. پس درک نحوهی کار هرکدام و اینکه چگونه میتوانند مکمل یکدیگر باشند، مهم است.
درایو هارد دیسک (HDD)
اکثر افراد زمانی که میخواهند یک هارد درایو کامپیوتر مرسوم را تصور کنند، تصویری از درایو هارد دیسک به ذهنشان خطور میکند. در این روش دادهها در یک دیسک مدور نوری ذخیره میشوند که توسط یک بازوی حسگر با قابلیت نوشتن-خواندن اسکن میشوند. در واقع این دستگاه با اصول پایهی مشابهی که در یک گرامافون یا دیسک فشرده استفاده میشود، کار میکند یعنی در حین رد شدن دیسک از قسمت زیرین، حسگر دادهها را میخواند. با گردش سریعتر دیسک، سرعت خواندن دادههای ذخیرهشده توسط درایو نیز افزایش مییابد که در نتیجه به عملکرد بهتر منجر میشود.
در نتیجه عملکرد درایو به سرعت چرخش دیسک بستگی دارد. درایو هارد دیسکهای معمولی سرعتی حدود ۵۴۰۰ – ۷۰۰۰ دور بر دقیقه دارند و سرعت درایوهای گرانتر به بالاتر از ۱۵۰۰۰ دور بر دقیقه نیز میرسد. درایوهای هارد دیسک معمولاً بین ۳ تا ۵ سال عمر میکنند ولی تولیدشان خیلی گران تمام نمیشود.
درایو حالت جامد (SSD)
درایو حالت جامد که مدل تکمیلی درایو هارد دیسک میباشد، هیچ قسمت متحرکی ندارد. این درایوها اطلاعات را با استفاده از حافظه فلش NAND بر روی یک میکروچیپ ذخیره میکنند. از آنجایی که هیچ جزء متحرکی وجود ندارد، قادرند که اطلاعات را، گاهی چهار تا ده برابر، سریعتر از درایو هارد دیسک بخوانند. این درایوها به این دلیل که فاقد عضو متحرکی هستند که آسیب ببیند یا تنظیماتش دچار مشکل شود، دوام بیشتری دارند. در عوض نسبت به درایو هارد دیسکهای مرسوم، گرانتر میباشند. هر بلوک حافظه در چیپ NAND از تعداد محدودی مدار نوشتن برخوردار است که باعث میشود این روش جهت ذخیره اطلاعات با هدف بایگانی، پرهزینه و به طور بالقوه غیرقابل اعتماد باشد.
نوار گردان
نوارگردانها که روشی با «تکنولوژی پایین» بهنظر میرسند، یکی از قدیمیترین شکلهای ذخیرهسازی اطلاعات میباشند و دههها برای ذخیرهسازی حجم عظیمی از اطلاعات که به منظور بایگانی ذخیره میشدند و نیاز به دسترسی سریع نداشتند، توسط سازمانها مورد استفاده قرار گرفتهاند. نوارگردانهای دیجیتال مدرن میتوانند با حداقل نیاز به نگهداری تا ۳۰ سال یا بیشتر عمر کنند که همین امر آنها را به انتخابی مناسب برای راهحلهای پشتیبانگیری سازمان تبدیل میکند.
به دلیل گران بودن نوارهای فعلی، نیاز سیستم درایو به نوشتن و خواندن اطلاعات از نظر حفظ و مدیریت، پرهزینه و سخت است. استفادهی بیشتر شرکتها از نوارگردانها جهت ناامنی بازیابی فاجعه، سالها از سیستم مشابهی برخوردار بوده و از ارتقا به فناوریهای پیچیدهتر (یا ذخیرهسازی ابری) به دلیل هزینههای انتقال و پیادهسازی خودداری شده است.
ذخیرهسازی اطلاعات پنج بعدی (۵D)
یکی از توسعههای جدید و هیجانانگیز در فناوری ذخیرهسازی اطلاعات، روش ذخیرهسازی اطلاعات پنج بعدی است که از دیسکهای شیشه سیلیسی استفاده میکند تا دادهها را در سه بعد مرسوم (عرض، طول، ارتفاع) و دو بعد نوری رمزگذاری کند. ذخیرهسازی در دو بعد اخیر با تغییر قطبش و شدت نور لیزر در طی پروسهی ضبط انجام میشود. این به دیسکهای کوچک و شیشهای ۵D امکان نگهداری ۳۶۰ ترابایت داده را میدهد.
دیسکهای ۵D که با عنوان «سوپر کریستالهای حافظه» به آنها اشاره میشود، به طرز باورنکردنی بادوام هستند و از نظر تئوری ابری میتوانند برای بیلیونها سال در دمای اتاق دوام بیاورند.
با این حال کریستالهای پنج بعدی حافظه، به عنوان یک فناوری تجربی برای ذخیره اطلاعات تجاری روشی مقرون به صرفه یا کاربردی نیستند. سوالهایی در این رابطه وجود دارد که آیا ترکیب کوارتز قادر خواهد بود تا از نوشتنهای چندگانه حمایت کند یا نه؛ بدون اشاره به نوع سختافزارهایی که برای خواندن اطلاعات ذخیرهشده نیاز خواهد بود. با این وجود، دنیای فناوری به دلیل دوام و حافظهی دسترسپذیر مدل پنج بعدی، به عنوان روش بایگانی بلندمدت در آینده برای ذخیرهی اطلاعات روی آن حساب باز کرده است.
بهترین روش ذخیره اطلاعات چیست؟
انتخاب بهترین روش برای ذخیره اطلاعات به تعیین نیازهای بخصوص سازمان بستگی دارد. خوشبختانه روشهای بسیاری برای ذخیرهسازی موجود است که قابلیت ترکیب و هماهنگ شدن آسان با نیازها را دارند. آرایش کابینه میتواند سرورهایی را نشان دهد که از درایو هارد دیسک برای نیازهای کلی ذخیرهسازی استفاده میکنند ولی برای اطلاعات و برنامههایی که از فاکتور عملکرد بهره میبرند، به درایو حالت جامد متکیاند. ممکن است که برای برنامههای کلان داده این ذخیرهسازی فیزیکی با ذخیرهسازی اضافی بر پایهی فضای ابری ترکیب شود.
با وجود مسئله امنیت و دسترسپذیری اطلاعات که مهمتر از همیشه است، سازمانها باید آگاهانهترین تصمیمات ممکن را هنگام ارزیابی روشهای ذخیره اطلاعات بگیرند. شرکتها با سنجش نیازها و اهداف آیندهشان، میتوانند روشهایی را برای زیرساخت اطلاعات پیادهسازی کنند که به آنها اجازه میدهد از دادههایشان بیشترین استفاده را ببرند و مطمئن باشند که تا رسیدن به نتایج مثبت تجاری ادامه پیدا میکند.
3 thoughts on “روشهای ذخیرهسازی اطلاعات برای کسبوکار”